המועצה > חדשות ועדכונים > ארכיון כתבות > ארכיון כתבות 2011

ארכיון כתבות 2011

תאריך: 25/01/2011

סקר  המועצה לצרכנות והאגודה לבריאות הציבור לקראת הצגת מדריך חדש לסימוני מזון: כמחצית מהצרכנים לא קוראים את  תוויות המזון על האריזות

מגוון מוצרי המזון שמציעים לנו הסופרמרקטים וחנויות המכולת עולה בצורה משמעותית מדי שנה. המוצרים חדשים, אריזות שונות ופרסומות אגרסיביות מבלבלים פעמים רבות את הקונים.
כדי לתת לנו כלים אובייקטיבים להבנת הרכב המזון שאנו אוכלים, נחקקו בישראל חוקים, תקנים ותקנות באשר לחובת היצרנים לסמן על המזון את ההרכב התזונתי של המוצר.
כחברה מודרנית רובו של המזון המגיע אל פינו הוא מזון תעשייתי הנעדר כמעט חומרים  טבעיים, אלא מכיל חומרים שנועדו לאפשר למוצר זמן מדף ארוך.

מסקר שערכו המועצה לצרכנות והאגודה לבריאות הציבור באמצעות מכון המחקר גיאוקרטוגרפיה עולה כי, מרבית הצרכנים שמים לב בעיקר לקלוריות ולשומן שרשומים על האריזה - מידע חשוב אולם לא מספיק.

הבנה נכונה של תווית המזון על המוצר תוכל לעזור לנו להבין מה אנחנו אוכלים, להימנע ממזונות ותוספים העלולים לפגוע בבריאותנו בצריכה עודפת, ולכלכל בתבונה את התזונה היומית שלנו.
מאז סוף שנות התשעים מחויבות כל חברות המזון בישראל לפרסם על כל מוצר מזון ארוז את מרכיביו. המידע יכול לעזור בבחירת המזונות המתאימים לצרכינו האישיים, כמו מזון דל בסוכר ומלח או מזון דיאטטי. תווית המזון חייבת לכלול נתונים של שם היצרן, מקום הייצור ואת הכמות, המשקל, התאריך האחרון לשיווק, רשימת רכיבי המזון, הסימון התזונתי, המלצות לאופן שבו יש לאחסן את המוצר ומידע נוסף לרווחת הצרכנים.

החוק דורש מהיצרנים לסמן את רשימת הרכיבים לפי סדר הימצאותם ברשימה בה הרכיב הראשון נמצא בכמות הגדולה ביותר, ואחריו, בסדר יורד מופיעים שאר הרכיבים. הסדר היורד בו מופיעים הרכיבים מגלה מהו הרכיב העיקרי במוצר והאם יש התאמה בין שם המוצר לרכיבים שיש בו. או במילים אחרות: לדעת בדיוק מה אנחנו קונים. רשימת רכיבי המזון נועדה גם לאפשר להימנע ממזונות העלולים לגרום בעיות בריאותיות או אלרגיה.

היצרנים מחויבים לרשום את כל הרכיבים כולל אלו שנמצאים בכמות מזערית. חלק מהרכיבים יופיעו באותיות ומספרים (בדרך כלל הכוונה למספרים סידוריים של תוספי מזון –  מספרי E).
אולם מהסקר שנערך עולה למרות החוק המפורט, רוב הצרכנים לא קוראים כלל את תווית המזון ומה שמעניין אותם הוא היצרן,  המחיר ותאריך התפוגה. 

מהסקר עולה כי  למרבית  הישראלים,  לא חשוב ממה המוצר מורכב, שכן 'רכיבי המוצר' מופיע רק במקום ה- 4,   הרבה לאחר מחיר/עלות המוצר, טריות המוצר והחברה המייצרת.
למרות שעל פי החוק  חובה על היצרן לפרט בסימון התזונתי נתונים של  חמישה רכיבי תזונה קלוריות (אנרגיה), חלבון, פחמימות, שומן ונתרן, רק 17% מקפידים לקרוא את התווית תמיד, ואילו 40% מהצרכנים כלל  לא קוראים מה רשום על התווית.
 
נתון מפתיע מהסקר הוא הסיבה שבגללה אנשים לא קוראים את התוויות. מהסקר עלה כי אנשים לא קוראים את הסימון מאחר ואין להם כל עניין בנתונים. רק 10% טוענים כי אינם מבינים את הכתוב ו 10% לא מאמינים למה שכתוב.
מהסקר עולה כי כ 50% מהנשים מקפידות לקרוא את התוויות לעומת 29% מהגברים. מבוגרים קוראים יותר מצעירים.

המועצה לצרכנות והאגודה לבריאות הציבור משיקות מדריך חדש ייחודי ורחב היקף שנועד לסייע לצרכנים להבין את הכתוב על גבי תווית המזון: באתרי האינטרנט של שני הגופים עלה מדריך לסימון מזון העוסק בהיבטים השונים של סימון מזון על גבי אריזות המזון. המדריך מציג את ההנחיות לתזונה נבונה ומפרט את ההיבטים המשפטיים והבריאותיים של חוק סימון מזון. לעיתים תוויות המזון עמוסות במידע רב אשר עלול להקשות על הצרכן בבחירת המזון המתאים לו. בנוסף ישנם כיתובים שונים על האריזה אשר נועדו להדגיש יתרון אחד של המזון כמו "ללא חומרים משמרים", "עשוי מחומרים טבעיים בלבד", "מכיל סיבים תזונתיים", "מכיל דגנים מלאים" "מכיל כך וכך ויטמינים ומינרלים", בעוד היצרן מתעלם ממרכיבים פחות בריאים במוצר, כמו שומן רווי ו/ או שומן טרנס בכמות גדולה או המצאות סוכר מוסף בכמות גדולה. המדריך מסייע לצרכן להבין כיצד לבחור מזון על פי קריטריונים התורמים לבריאותו.

במדריך כלים ודוגמאות לבחירת מוצר המזון המתאים לכל אחד מאיתנו. המדריך כתוב  בשפה מובנת, פשוטה ומותאם במיוחד לציבור הרחב .
במדריך נכללים הנושאים הבאים:
איך בוחרים מוצר מזון
המדריך לקריאת תוויות מזון
המלצות לתזונה נבונה
היבטים משפטיים וצרכניים
מילון מונחים תוספי מזון

מנכ"ל המועצה לצרכנות, עו"ד אהוד פלג אומר כי,  זכות הצרכן לקבוע מה ייכנס לפיו. זכות זו  היא זכות בסיסית ומהווה חלק מן האוטונומיה של הרצון. היו מקרים בהם ניסו להטעות את הצרכן בנקודה זו ומסרו לו מידע לא נכון לגבי הרכיבים התזונתיים של מוצר כזה או אחר, או  מקרים בהם ניסו פשוט למנוע מן הצרכן מידע והעמידו בפניו מצג חלקי.
אבל גם כאשר המידע מובא באופן מלא ונכון כדי שהצרכן יוכל לבחור אם לצרוך את המוצר, לא בטוח שהצרכן מבין אותו, וכתוצאה מכך – לא בטוח שהוא אכן מודע לחומרים שהוא מכניס לגופו. בכך בא לטפל מדריך המזון שיזמו והכינו המועצה הישראלית לצרכנות והאגודה לבריאות הציבור.
המדריך הזה, חשוב לא רק למימוש הזכות הצרכנית שלנו – אלא גם לבריאותנו.

מנכ"ל האגודה לבריאות הציבור מר יהודה כהן אומר כי , האגודה שמחה להיות שותפה ביוזמה המקדמת את מודעות הצרכן למזון אותו הוא רוכש,  ולתרום את יכולתה המקצועית להבהרת השיקולים העומדים בפני הצרכן מההיבטים הבריאותיים,  כך שתזונתו ותזונת ילדיו תהיה קודם כל מתוך הבנה והחלטה מודעת, ובתקווה כי הבנה זו תוביל  בעזרת האגודה גם לתזונה נבונה.
אנו מאמינים כי עם הידע הקיים כיום ,  ניתן להגדיל את  תוחלת החיים הבריאים והטובים. התהליכים הנוכחיים, של צריכה מוגברת של מוצרים תעשייתיים,  עם תרומה תזונתית דלה ותרומת קלוריות גדולה , עלולים להוביל את הדור הצעיר לירידה בתוחלת החיים ובאיכות החיים.
האגודה פיתחה תו איכות למזון שיעמוד לרשות  הציבור. תו זה מתוכנן להוביל למידע העומד לרשות הציבור בעת החלטה על רכישת מוצרי מזון. כולל ברשתות המזון, הסעדה וכד' .